Fotocititul, o solutie pentru a-ti spori productivitatea

Cu totii ne dorim sa putem parcurge un volum cat mai mare de informatii, intr-un timp cat mai scurt si, evident, sa memoram exact ceea ce ne este util. Fotocitirea este o solutie care propune abordarea materialelor scrise intr-un mod cu totul nou – rapid, relaxant si eficient.

Desi pare greu de conceput, exista dovezi ca fenomentul care sta la baza fotocititului este cunoscut de cel putin 100 de ani si chiar folosit in diverse domenii cum ar fi  traininguri militare, arte martiale, traditii religioase.

In 1986 Paul Sheele a identificat acest fenomen si a creeat un curs pentru cei care isi doresc sau au nevoie sa acumuleze o cantitate mare de informatii intr-un timp din ce in ce mai scurt. Paul Scheele a denumit tehnica „fotocitire”, ea bazandu-se pe fotografierea mentala a materialului scris ca pas esential in asimilarea informatiei.

Pana la varsta de 4 sau 5 ani, singurul mod prin care invatam este prin fotografiere mentala; acest mod de a invata este felul natural al creierului nostru de a invata. Prin cursul lui Paul nu invatam decat cum sa redobandim contactul cu aceasta abilitate si sa o si folosim in mod intentional.

Fotocitirea in cinci pasi

Mintea non-constienta – acest depozit de imagini, sunete, senzatii etc. – poate fi accesata cu ajutorul fotocitirii. Fotocitirea stimuleaza nu doar capacitatea de citire si intelegere a unui material, cat si  memoria vizuala, intuitia si invatarea activa. Iata cum functioneaza tehnica.

  1. Pasul 1 – Pregatirea. Este o etapa foarte scurta in care iti definesti obiectivul, scopul pentru care doresti sa citesti cartea. Este si cea mai importanta etapa pentru ca informatia pe care o vei scoate din carte va fi legata de ce iti propui sa obtii.
  2. Pasul 2 – Previzualizarea. Timp de 1-2 minute; scopul previzualizarii este sa determini daca mergi mai departe sau nu cu cititul cartii. Acest pas este un mare salvator de timp deoarece nu mai trebuie sa astepti pana ce ai terminat de citit o carte pentru a sti daca a meritat sau nu sa o citesti.
  3. Pasul 3 – Fotocitirea. Inainte de fotocitire este important sa fii relaxat, sa renunti la preocupari si griji. Exista tehnici specifice care ajuta la relaxare si intrarea intr-o stare mentala favorabila fotocitirii. Apoi, in functie de numarul de pagini, o carte poate fi parcursa in cateva minute.
  4. Pasul 4 – Postvizualizarea. In aceasta etapa se creeaza o stare de curiozitate prin creearea de intrebari, avand mereu scopul in minte, intrebari la care vom gasi raspunsuri in ultimul pas, si anume, activarea.
  5. Pasul 5 – Activarea. Se face in etape de cate 20 de minute pana consideri ca scopul initial a fost atins. In aceasta etapa se folosesc tehnici specifice pentru abordarea materialului si se urmareste completarea raspunsurilor la intrebari.

Daca urmezi pasii specifici si utilizezi corect tehnicile, poti citi o carte care in mod normal ti-ar lua 10 ore in doar o ora, o ora si jumatate, obtiinand mai multa informatie decat daca ai citi-o in mod normal si pe termen lung.

Aceasta metoda se poate aplica chiar si pentru cei care vor sa citeasca beletristica: inainte de cititul obisnuit, de placere, este recomandat sa se fotociteasca cartea. Pentru cei care au de parcurs materiale de specialitate – medici, juristi, economisti, elevi, studenti etc. – tehnica face o reala diferenta in viata lor. Cei care invata sa fotociteasca au foarte mult de castigat: au mai mult timp, se simt mai relaxati cand se gandesc la materialele pe care le au de parcurs, invata mai usor si cu mai multa placere decat prin metoda clasica”, declara Connie Larkin, executive coach si instructor de PhotoReading.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *